jennichen1415

Alkoholista pitää kertoa lapsille ja nuorille

  • Nuorten terveyspalvelututkimuksen (v. 2013) mukaan 14-18 vuotiaiden alkoholin kulutus on vähentynyt.
    Nuorten terveyspalvelututkimuksen (v. 2013) mukaan 14-18 vuotiaiden alkoholin kulutus on vähentynyt.

Alkoholin kulutus on puheenaihe, joka herättää monenlaisia tunteita. Siinä yhdistyvät järki ja tunteet, mielihyvä ja mielipaha. Alkoholi voi tuottaa onnea ja iloa, kun sitä käyttää kohtuudella.

Kohtuudella ei ole tiettyä mittaa, koska jokaisen elimistö reagoi ja polttaa alkoholia eri tavalla.

On tieteellisesti todettu, että ihmiskeho pystyy polttamaan alkoholia tunnin aikana suunnilleen yhden gramman kymmentä kiloa kohti. Eli esimerkiksi 80kg painava mies polttaa alkoholia noin 8 grammaa tunnissa.

Näyttöä on myös siitä, että tietyt etniset ryhmät polttavat alkoholia eri tavalla. Esimerkiksi japanilaisilla ja osalla aasialaisia on alkoholin antigeeni, jonka avulla elimistö suojautuu alkoholin haittavaikutuksilta. Sen seurauksena esimerkiksi kasvot ja kaula-alue punoittavat heti, kun alkoholia on nautittu. Minulle tämä on tuttua: olen asunut Suomessa viisivuotiaasta asti, mutta olen syntyperältäni kiinalainen.

Tämän geenin takia en pysty kuluttamaan alkoholia juurikaan. Toinen syy, miksi käytän vähän alkoholia, on vanhempani ja muu lähipiirini. Vanhempani ovat aina suhtautuneet erittäin kriittisesti alkoholiin. Jopa yhden siiderin juomisesta he ovat olleet huolissaan: "Älä hyvä tyttö juo alkoholia, se on epäterveellistä keholle, siihen jää koukkuun ja vieroittaminen on vaikeaa".

Nykyisin juon alkoholia välillä ruoan kanssa tai illalla kotisohvalla. Minulla on kuitenkin kaksi pientä lasta, joille haluan näyttää hyvää mallia: humalatilassa en pystyisi hoitamaan lapsia hyvin. Alkoholissa on myös muita huonoja puolia: se maksaa, ja sen runsas kulutus voi tulla kalliiksi, erityisesti kalliissa baareissa. Alkoholi sisältää runsaasti kaloreita, joten laihduttajille sitä ei suositella. Ja alkoholiin voi jäädä riippuvaiseksi.

Uskon, että alkoholin käyttö on opittua eli siihen voidaan vaikuttaa. Aikuisten on näytettävä mallia erityisesti lapsille ja nuorille, että täysi-ikäinen saa käyttää alkoholia kohtuuden rajoissa. Alkoholin tuottamista haittavaikutuksista pitää säännöllisin väliajoin levittää tietoa jo alakoulussa, mielellään jo neljännestä luokasta lähtien.

Kuntien täytyy myös taloudellisesti tukea alkoholihaitoista kertovia kampanjoita, esimerkiksi tilaamalla joka vuosi asiantuntijakouluttajan kouluihin luennoimaan. Lisäksi kunnan pitää asettaa viestintästrategiassaan tavoitteeksi, että se kampanjoi nuorten alkoholin kulutusta vastaan esimerkiksi levittämällä aiheesta kertovia julisteita niin kouluissa kuin vapaa-ajan kerhoissa.

 

Vantaalla

Jenni Chen-Ye

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Alkoholi voi tuottaa onnea ja iloa, kun sitä käyttää kohtuudella.''

Tätä on ihan turha kertpa viranomaisille ja poliitikoille, joilla on vain ahneus kaikessa verotuksessa numero 1.

Saksassa myydään alkoholia joka paikaissa pienellä verolla. Siksi niiden talous pyörii hyvin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Kuten jotkut jo aiemmin ovat eri keskusteluissa huomauttaneet, suomalainen keskustelu, ja tämä blogi menevät pieleen jo terminologiassa.

Suurin osa maailmaa juo ruoan kanssa tai kotisohvalla viiniä, olutta jne. Suomalaiset Pekka Puskan kyllästämät juovat alkoholia.

Alkoholin haitoista valistamisesta olen periaatteessa samaa mieltä. Käytännössä ongelmaksi muodostuu lähinnä juuri tuo edellinen. Asiantuntijakouluttajat kun tuntuvat olevan lähinnä omassa fundamentalismissaan piehtaroivia viinapirusta saarnaajia. Ristiriita noiden saarnojen ja ympäröivän maailman välillä on niin suuri, että se asiallinenkin osa sanomasta jää omaksumatta.

Pekka Iiskonmaki

Pekka Puska tietää varmasti alkoholin haitat ja on siinä ammattimies ja tuntee viinan kirot.

Pekka Puskalle on siten kaikki alkoholia ja hermostomyrkkyä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Parasta valistusta on oma esimerkki. Se toimii erittäin hyvin Välimeren maissa, joissa alkoholivalistusta ei harrasteta juuri lainkaan, mutta lapset istuvat jo sylivauvasta lähtien samassa illallispöydässä aikuisten kanssa, jotka toivottavat hyvää ruokahalua toisilleen skoolaamalla viinitilkalla - jotkut veteen blandattuna. "Alkoholiin" ei sisälly sen enempää stigmaa kuin maitotölkkiin eikä se ole minkäänlainen puheenaihe.

Kiinalaiset muuten ovat aika ronskeja ryyppääjiä, kun bisnesvieraitaan kestittelevät illallisilla. Siellä esiintyy myös suomalaismallista uhoa siitä kuka eniten kestää. Jos jollain isännällä on mainitsemasi geeniongelma, niin joku hänen alaisistaan saa "kunnian" hoitaa tuon ryyppykilpailun hänen puolestaan. Ja kyseessä ei ole mikään linnunmaito, vaan usein noin 50%-nen pontikalta maistuva riisiviina.

Jos olet asunut viisi vuotta Kiinassa, kuten esittelytekstistäsi voi päätellä, niin panen paremmaksi. Olen asunut siellä kymmenen vuotta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Kyllä kirjoituksistasi näkee, että olet muutakin kiertänyt kuin tahkoa.
Saako kysyä kuinka paljon opit kiinan kieltä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tietyt arkipäivän tilanteet kyllä klaaraan kiinaksi, mutta taito ei kehittynyt bisnesneuvottelujen tasolle.

Käyttäjän jennichen1415 kuva
Jenni Chen-Ye

Ei käy kateeksi vaikka oletkin asunut Kiinassa kauemmin kuin minä ;) kiinanalainen bisnesmaailma on ihan oma maailmansa

Käyttäjän jennichen1415 kuva
Jenni Chen-Ye

Riisiviinaa olen juonut. Maotai ja Wu liang ye on aika hyviä ;)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juu, ne ovat niitä "laatumerkkejä", joihin tavallisella rahvaalla ei yleensä ole varaa. Mutta niidenkin kohdalla makuelämys vaatii kyllä totuttelua ennen kuin niistä voi nauttia. Ja silloinkin se nauttiminen onnistuu vain kiinalaisessa seurueessa, kun on ehdollistunut tietynlaiseen tilanteeseen liittyviin maku- ja hajuelämyksiin. En suosittelisi Maotai-pullon avaamista suomalaisessa olohuoneessa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>...... Esimerkiksi japanilaisilla ja osalla aasialaisia on alkoholin antigeeni, jonka avulla elimistö suojautuu alkoholin haittavaikutuksilta. Sen seurauksena esimerkiksi kasvot ja kaula-alue punoittavat heti, kun alkoholia on nautittu....

ooo

Puhutaan myös "antabus- reaktiosta", ts tavallaan ensin tulee krapula ja sitten vasta humala. Kukapa niissä olosuhteissa haluaa juoda. Meidän äidillä oli tuo ominaisuus ainakin lievänä. Jos hän joi vaikkapa lasin viiniä, alkoi päätä särkeä.
Kiitos mukavasta blogista, Jenni.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Antabusreaktio

Käyttäjän jennichen1415 kuva
Jenni Chen-Ye

Mulla alkaa usein vasenta käsivartta särkemään jo yhden lievän alkoholiannoksen(0,33l) jälkeen. :)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Vaikeintahan on se,että miten siitä kerrotaan? Ei auta että, joo siihen jää koukkuun ja huonontaa terveyttä. Karkkikin sitä tekee joten nuori poistaa tuon syyn samantien. Jää koukkuun, hän näkee isoveleljensä ryyppämässä ja kokeilee itsekin, ja huomaa ettei jää koukkuun..

Joten kysymys kuuluu miten siitä kerrotaan?

Käyttäjän jennichen1415 kuva
Jenni Chen-Ye

Kysyisin ensiksi muutaman kysymyksen: miksi sinä ryyppää? onko se mielestäsi cool? Mitä siitä saat? Onko muuta parempaa tekemistä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tilanteita on erilaisia. On juhlavaa skoolata seurueessa sampanjalla vaikkapa YO-juhlien yhteydessä kesäisen koivun oksan alla. Saunakalja löylyn jälkeen maistuu hyvältä janojuomalta. Osterit vaativat kylmää valkoviiniä palan painikkeeksi ja hyvä sisäfileepihvi täyteläistä punaviiniä, koska se on opittu makuyhdistelmä ruokakulttuurissa. Niin ikään juhla-aterian jälkeen on tyylikästä ja rentouttavaa nauttia espressokahvin kanssa tilkka konjakkia tai Calvadosia, cocktailkutsuilla kilistellä jäitä viskilasin pohjalla seurustelun lomassa j.n.e.

Eli "syitä ryyppäämiseen" riittää.

Käyttäjän jennichen1415 kuva
Jenni Chen-Ye Vastaus kommenttiin #14

Ryypätään tyylikkäästi ;)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Itsehän otan vuoden aikana todella vähän. Mutta yleensä jos juon niin juon kavereiden kesken vaikka pokeri-iltana.. Kyllä se rentouttaa niin mieltä, ja luo hyvän hengen pöytään.. Monesti voi olla ettei kunnolla tunne toisia (kaverin kavereita), kun on muutaman juonut niin tutustuu helpommin. :)

Käyttäjän jennichen1415 kuva
Jenni Chen-Ye Vastaus kommenttiin #15

Toimituksen poiminnat