jennichen1415

Kuka ymmärtää lapsiperheiden vanhempia

Lapsiperheiden arki on vilkasta. Vanhemmat todennäköisesti käyvät töissä, lapset päiväkodissa tai koulussa. Varsinaista lepoaikaa ei ole. Vanhempien täytyy työpäivän jälkeen keskittyä vanhemmuuteen, eli huolehtia lasten perustarpeiden tyydyttämisestä ja osoittaa rakkautta ja välittämistä. Lapsille on, eikä se koskaan pääty vaikka lapsi täyttäisi kahdeksantoista vuotta. 

 

Sekä työssäkäyvien että kotona olevien vanhempien jaksamista täytyy tukea, koska se on suoraan yhteydessä lasten hyvinvointiin. Laajempi subjektiivinen päivähoito-oikeus on taattava niille vanhemmille, joiden elämäntilanne sitä vaatii. Kaupungin täytyy jatkossakin tarjota laadukkaita ohjattuja iltapäiväkerhoja, joissa kouluikäiset lapset voivat viettää aikaa sen ajan, kun vanhemmat ovat vielä töissä. 

 

Yksinhuoltajien jaksamista täytyy erityisesti tukea. On tärkeää, että vanhemmilla on aikaa harrastuksiin ja ystävien tapaamiselle. Huolestuttavaa on myös sosiaalisten verkostojen vähäisyys tai sen puute. Lastenhoitoapua on välillä vaikeaa saada, jos isovanhemmat asuvat kaukana. Kunnan pitäisikin lisätä lapsiperheiden kotipalvelujen hoitajien määrää. 

 

Vaikka vanhemmuus ja lasten kasvattaminen on haasteellinen tehtävä, lapset kuitenkin tuovat vanhemmilleen paljon iloa ja rakkautta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Siksi olisikin mietittävä itse lapsimäärän minkä pystyy hoitamaan ja elättämään itse.Se ei ole valtion tehtävä.
Sen valinnan saa perheet päättää itse.Tuet päättää valtio omilla ehdoillaan.

Juuso Hämäläinen

Toki näin on aina ollut. Homma toimii niin, että vanhemmat organisoivat itselleen vapaata ja lastenhoidon. Se ei ole kenenkään muun tehtävä. Ihan hyvin tuo onnistuu, kun on väleissä vanhempien tai tuttujen kanssa. He hoitavat lapset laadukkaasti, kun vanhemmat ovat lietsussa.

Toisekseen lapsia on raahattu mukana, kun ei hoitajaa. Itse kuljin isäni mukana työreissuillaan 4v vanhasta. Ja omat kakarat olivat matkoilla mukana vuoden vanhasta. Hyvin meni kuuden viikon automatkat Euroopassa ja 10.000km ajoa. Ei vikinää eikä vinkunaa. Lapset sopeutuvat hyvin. Ongelma ovat yleensä ylihuolestuneet vanhemmat. Heidän neuroosinsa siirtyvät jo imeväisiin.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Todennäköisesti aika moni ymmärtää lapsiperheiden vanhempia. Se onko halukkuutta tukea heitä rahallisesti onkin sitten jo aivan eri asia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Hyvin se sujui ilman valtionkin rahoja isonikäpolven vanhemmilta .Samoin isoltaikäpolvelta omilla lapsilla. Vain 4X vuodessa 80mk lapsilisä ,per mukula.
Loput oli hankittava työllä heti 2kk äitiysloman jälkeen ,tai jos oli varaa sai jäädä kotiin .

Juuso Hämäläinen

Kyllä halukkuutta löytyy hyvin monilla, joilla on vastuuntuntoa riittävästi. Lapsia autetaan koko iän. Sitten toisilla vanhemmilla ei ole mitä antaa. Hyvistä ja huonoista syistä.

Käyttäjän SinikkaHammari kuva
Sinikka Hammari

Jotkut pärjää omien lasten kanssa ilman apua ja toiset eivät. Näin se vain on ja ne, jotka eivät pärjää, voivat saada apua mm. lapsiperheiden kotipalvelusta, kunhan perustelut riittävät avun saantiin. Jos lapset ovat päivät päiväkodissa, apua ei enää illalla yleensä heru ainakaan kunnalta, kuin vain ääritapauksissa. En myöskään pidä lapsen edun mukaisena sitä, että lapsi on päivän vieraiden hoidossa ja sama jatkuu vielä illankin. Lapsi tarvitsee omien vanhempien läsnäoloa ja huolenpitoa myös viikolla edes ne muutamat valveillaolotunnit ennen nukkumaan menoa.
Lastenhoitoapua voi saada mm. MML:ltä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Työttömillä ei ole vaihtoehtoja .Tukea vastaan on tehtävä 0 eurolla työtä 8t/pv +1½ t matkoihin .Siinä on päivällä pituutta leikki-ikäisellä olla hoidossa . Tai alakoulu ikäisellä olla kotona yksin.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Laajempi subjektiivinen päivähoito-oikeus on taattava niille vanhemmille, joiden elämäntilanne sitä vaatii.»

Laajempi toisille? Oletanko oikein, että kirjoituksessa siis perättiin subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamista? Täytyy sanoa, että ilmaisutapa oli jännän käänteinen.

Rajaaminen aiheuttaa varsin monenlaisia ongelmia (Kaksi kättä -aloite). Esimerkiksi työttömyyden perusteella rajaaminen vaikeuttaa osa-aikaista opiskelua ja muuta sellaista, mikä sitten taas vaikeuttaa työn saamista. Rajaaminen ei kyllä mitenkään edistä "vanhempien jaksamista" vaan siis täsmälleen päin vastoin.

Joidenkin maahanmuuttajaryhmien (ei kiinalaisten) kohdalla merkittävä tekijä ei ole vanhempien jaksaminen vaan lasten integroituminen suomalaiseen yhteiskuntaan, jolla on vaikutusta pitkälle tulevaisuuteen. Jos lapset viettävät kaikki päivät kotona suurperheissä ennen kuin menevät kouluun, sinne kouluun saatetaan mennä täysin kielitaidottomana. Lapset oppivat paikallisen kielen ensisijaisesti toisilta lapsilta, mutta jos vietetään päivät kotona sisarusten ja sukulaislasten kanssa, opitaan vain perheen kieli. Esimerkkejä kehityksestä löytyy jo Keski-Euroopasta, jossa ensimmäisen sukupolven maahanmuuttajat ovat oppineet paikallisen kielen, mutta kolmas sukupolvi ei enää puhu sitä. Lapset eivät saisi joutua heidän vanhempiensa työttömyyden uhreiksi ja lopulta pirstoutuminen etnisiin identiteetteihin voi aiheuttaa hankalaa yhteiskunnallista jakautumista.

Tämän ongelman välttämiseksi kannattaisin ennemminkin jonkinlaista oppivelvollisuuden aloitusiän laskemista 2-3 vuodella. Nykyäänkin on olemassa (velvoittava) esikoulu, mutta se on varsin lyhytaikainen huomioiden kielitaidon ja tapakulttuurin oppimisen vaatimukset. Tarvittaisiin ehkä jonkinlainen malli varhaiskasvatuksen muuttamisesta oikeudesta velvollisuudeksi. Voisiko siinä sitten olla jotain kohdentamista, se on vaikea kysymys.

Käyttäjän jennichen1415 kuva
Jenni Chen-Ye

Halusin nostaa esille aiheen, miten vanhemmat voisivat yhdistää työn ja lastenhoidon. Vanhemmiksi tuleminen ei tarkoita vapaudesta luopumista. Suomessa syntyvyys on ollut pitkään todella alhaista, syinä voivat olla yllämainitsemani asiat. Tänä päivänä lastensuojelu on todella tarkkaa. Lapsi mukana töissä voi saada jonkun tekemään lastensuojeluilmoituksen, sitten usein ihmetellään lastensuojeluilmoitusten määrää ja niihin käytettyjä rahoja, ei ihme kun pienestäkin asiasta tehdään ilmoitus.

Toimituksen poiminnat