jennichen1415

Voiko maahanmuuttaja viettää joulua?

Koska olen kiinalaissyntyinen, joka vuosi joulun alla minulta kysytään, ”Vietätkö sinä joulua, miten sinä vietät joulun?”. Joidenkin mielestä minä en voi viettää joulua, koska en ole kristitty. Olen kuitenkin käynyt päiväkodista lähtien joulukirkoissa, laulanut joululauluja joulukirkoissa ja koulun joulujuhlissa. Joidenkin mielestä oikealaiseen joulunviettoon kuuluu olla joulukuusi, jouluruoat, kalkkuna, joululahjat ja viettäjä itse olla kristitty. Lisäksi pitää leipoa pipareita ja laulaa joululauluja, käydä savusaunassa ja juoda kylmää kaljaa. Jos joku näistä kriteereistä ei täyty, et silloin vietä joulua. Olen jutellut monen suomalaisen kanssa heidän joulunviettotavoistaan, eikä yhdenkään joulu ole samanlainen.

   
Joulu on juhlan aikaa, jota vietetään ympäri maailman. Joulu ei ole pelkästään uskonnollinen juhla, vaan jokaisen juhlamielen omaavan juhla. Ei voida sanoa, että joulu olisi vain tietyn ihmisryhmän juhlanviettotapa. Jotkut saattavat paeta pimeyttä etelään aurinkomatkalle, jolloin joulu vietetään hiekkarannalla. Joulun viettoa sekin on. 


Alun perin joulua vietettiin Jeesuksen syntymän kunniaksi. Joulu yhdistettiin vahvasti kristinuskoon. Tänä päivänä joulusta on tullut vahva kaupallinen ja viihteellinen juhla, jossa ihmiset kuluttavat rahaa normaalia avokätisemmin. Joulu on kaupan käynnin kannalta merkittävä talouden tulon lähde. Ferratumin 2016 teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset käyttävät jouluun keskimäärin 500€.  Korvatunturin Joulupukki saa vieraakseen turisteja ympäri maailman, jonka ansiosta paikalliset hotellit ja ravintolat täyttyvät asiakkaista. Monet artistit levyttävät joululauluja ja tekevät joulukonsertteja, sekin laittaa rahat mukavasti pyörimään. 


Tärkein idea joulussa on ajanvietto läheisten ihmisten kanssa, unohdetaan arkikiireet, syödään hyvin ja levätään. Joululahjat tuovat iloa lahjan vastaanottajalle, mutta lahjan ei tarvitse olla kummoinen tai kallis. Pienikin ele huomionosoituksesta tuo toiselle hyvän joulun mielen. 


Joulu on monelle rankkaa aikaa, kuten yksinäisille ihmisille ja köyhille. Kun muut ihmiset ympärillä kiirehtivät ostamaan lahjoja ja matkustavat läheistensä luo, yksinäinen ihminen tuntea olonsa entistä yksinäisemmäksi. Joulun alla myös tuloerot korostuvat. Erityisesti pienituloiset lapsiperheet kärsivät. Kun lapsi huomaa kavereidensa saavan lahjoja, mutta itse ei, se voi synnyttää eriarvoisuudentunnetta. Lapsen itsetunnon kehityksen kannalta eriarvoisuuden tunteminen on haitallista. Onneksi Suomessa on monia hyväntekeväisyysjärjestöjä, jotka lahjoittavat joululahjoja vähävaraisille lapsiperheille. Monet seurakunnat myös järjestävät joulujuhlia jouluaattona. 


Joulun jälkeen päivät alkavat jälleen pitenemään ja valkenemaan. Kesää odotellessa, toivotan kaikille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

terveisin Jenni Chen-Ye
Vantaan kaupunginvaltuutettu

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Joidenkin mielestä minä en voi viettää joulua, koska en ole kristitty.»

En minäkään, mutta olen kyllä lapsesta saakka aina viettänyt, kuten kaikki muutkin tuntemani, jotka eivät ole kristittyjä.

Joulu kun ei koskaan ole ollut (vain) kristillinen juhla, vaikka toki kristityt ovat sen aina halunneet itselleen omia.

    «Alun perin joulua vietettiin Jeesuksen syntymän kunniaksi.»

No ei. Alun perin joulu on yhdistelmä aika monesta juhlasta. Nimi tulee muinaisgermaanisesta yule/géol/júl-juhlasta. Ajankohta tulee roomalaisen Sol Invictus-jumalan (eli Auringon) syntymäjuhlasta ja perinteet tulevat erilaisista joulukuun ajan juhlista, kuten yule/jul-juhlasta, roomalaisesta saturnaliasta ja Suomessa myöhäissyksyn kekri-juhlasta.

Meidän perheessämme sitä vietetään nyttemmin muun muassa poikamme nimipäivänä (sattuneesta syystä).

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Meinasin juuri vastata joulun alkuperään, mutta ehdit ensin.
Kiitos, Marko, hyvää joulua, Jenni!

Käyttäjän jennichen1415 kuva
Jenni Chen-Ye

Kiitos selvennyksestä. Tiesin että joulun alkukerä ei ole pelkästään Kristinuskossa, mutta annan tietoisemman ihmisen vastata tähän kysymykseen niinkuin vastasitkin. :) Hyvää joulua Sinulle!

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Vastauksena otsikon kysymykseen; niin mikset voisi? Ei kukaan estä joulua viettämästä, olit sitten kristitty tai et. Ei kannata antaa muiden mielipiteille suhteetonta painoarvoa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Voi viettää. Onhan Jeesusta esittänyt japanialainen nainenkin suomalaisessa Jeesusnäytelmässä. Via dolorosa vai mikä se oli.

Juha Hämäläinen

Totta kai voi! Vietin minäkin joka maassa jossa satuin olemaan.

Suurin haaste oli saada teurastajat uskomaan, että haluan koko sian potkan rasvoineen ja nahkoineen..... Kaikki muu tilpehööri järjestyi ja itse saa mainoita laatikoita ja muita höttöjä kasaan, kunhan vaan jaksaa, on aikaa ja uskaltaa.

Ps. Monessa kylässä syödään kulttuurivaihtona kinkkua (Saksassa Finnische Schnitzel)

Käyttäjän jennichen1415 kuva
Jenni Chen-Ye

Ei olisi tullut rasvan hävittämisen viemäri ongelmaa :D hahah

Toni Rintala

”Vietätkö sinä joulua, miten sinä vietät joulun?”

Tuo kysymys ei lainkaan tarkoita sitä, että et voisi viettää joulua. Tässä taas koettiin jotain rasismia viattomasta kysymyksestä!

Kysymys on vain siitä, että miten sen vietät. Suomalaisetkin viettävät sen monin eri tavoin. Moni lähtee jouluksi ulkomaille, jotkut jopa Australiaan. Kanariansaaret ja Thaimaa lienee suosituin paikka viettää suomalaista etäjoulua.

”Joulu on juhlan aikaa, jota vietetään ympäri maailman.”

Joulua ei tietenkään joka maassa vietetä, eikä joka paikassa edes samaan aikaan kuin meillä.

”Alun perin joulua vietettiin Jeesuksen syntymän kunniaksi. Joulu yhdistettiin vahvasti kristinuskoon.”

Tähän jo edellä vastattiin..

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

No f****ng way - olen kerrankin jostain samaa mieltä Rintalan kanssa.

Ihmiset ovat yrittäneet olla Chen-Yelle ystävällisiä ja keksiä puheenaihetta, ilman sen erikoisempaa taka-ajatusta.

Käyttäjän jennichen1415 kuva
Jenni Chen-Ye

Eräs suomalainen sanoi minulle että "ettehän te tavallaan vietä joulua, mutta kuitenkin miten vietitte joulun ajan".

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

No kertokaa miksi ei voisi viettää joulua olikohan nuot kolme tietäjää kristittyjä kun menivät katsomaan lasta joka seimessä makasi .
Hyvää joulua koko maailman kansoille terv tepivaari

Toni Rintala

"No kertokaa miksi ei voisi viettää joulua"

Jennihän itse heitti ajatuksen, että hän ei voisi viettää joulua. Ei tosin kertonut miksi ei voisi.

Kaikki vastaajat ovat kertoneet, että tietysti kaikki voivat viettää joulua.
Miksi ihmeessä kysyt miksi ei voisi, kun kukaan ei ole sitä kieltänyt tai sanonut, että ei voisi.

Käyttäjän jennichen1415 kuva
Jenni Chen-Ye

Koska olen huomannut monen ihmisen ärsyyntyneen jos ulkomaalainen haluaa "suomalaisen joulun" eli joulukuusi, lahjoja, kinkku, joululauluja, joulusauna jne. Monen mielestä maahanmuuttajan pitäisi pysyä ja elää omien heidän kulttuurien tavoilla ja pysyä niissä. Liika suomalaistuminen ärsyttää joitakin ihmisiä.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #22

#22

"...olen huomannut monen ihmisen ärsyyntyneen jos ulkomaalainen haluaa "suomalaisen joulun" ... /Jenni Chen-Ye

Enpä ole moiseen asenteeseen koskaan törmännyt.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #22

Enemmän ärsyttää se, että ulkomaalaiset haluavat kieltää meiltä joulun..

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #43

Voi voi... kyllä Joulua vietetään paljon myös "ulkomailla". Rintalalla on käsitys että ulkomaalaiset vainoavat joulua, mutta totuus on toisenlainen.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #44

"Rintalalla on käsitys että ulkomaalaiset vainoavat joulua, mutta totuus on toisenlainen."

Salakarilla on harhainen käsitys siitä mikä on minun käsitykseni. Totuus on toisenlainen.

Maailman ihmisistä alle puolet viettää joulua ja suuri osa vastustaa joulun viettoa. Onneksi täällä Suomessa se vastustus ei vielä kovin suurta ole. Mutta hämmästyksekseni Suomen joulua vastustaa myös monet suomalaiset..

Tässä kolme esimerkkiä. (Jaahas, eivät vastusta, vaikka uutisen otsikossa niin lukeekin)
https://www.is.fi/viihde/art-2000001055999.html

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #48

Rintala palaa siis aikaisempaan väitteeseensä siitä että "ulkomaalaiset" haluavat kieltää suomalaisilta Joulun, ja väitteensä tueksi jakaa myös Iltasanomien viihdesivuston jutun joulua vastustavista ihmisistä.

Mikä tekee Miina Supisesta, Miki Liukkosesta ja Petri Tiilistä ulkomaalaisen, kun tuo ei tuosta artikkelista selvinnyt?

Meitä "ulkomaalaisia", kuten perhettäni, syytetään usein siitä että haluamme kieltää suomalaisilta Joulun. Kuitenkin haluan vain viettää jouluni perheeni kanssa omien traditioidemme mukaan, emmekä niinkään suomalaisten. Tämä ei tietenkään Rintalalle sovi, joten solvaaminen jatkunee taas ensi jouluna.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #49

"Rintala palaa siis aikaisempaan väitteeseensä siitä että "ulkomaalaiset" haluavat kieltää suomalaisilta Joulun, ja väitteensä tueksi jakaa myös Iltasanomien viihdesivuston jutun joulua vastustavista ihmisistä."

En palannut. Palasin aivan eri väitteeseen. Sinä et siis vain ymmärrä.

Palasin väiteeseeni, että jotkut suomalaisistakin haluaa kieltää joulun. Tueksi löysin yhden valeuutisen nimeltään Ilta-Sanomat, mutta mitä muutakaan voi valemedialta odottaa kuin valheellisen otsikon? ;)

"Mikä tekee Miina Supisesta, Miki Liukkosesta ja Petri Tiilistä ulkomaalaisen, kun tuo ei tuosta artikkelista selvinnyt?"

Minähän puhuin sitä, kuinka jotkut suomalaisetkin haluaa lopettaa joulun. Ymmärrätkö nyt siis tahallasi väärin?

"Meitä "ulkomaalaisia", kuten perhettäni, syytetään usein siitä että haluamme kieltää suomalaisilta Joulun."

Jotkut ulkomaalaiset tosiaan ovat joulua vastaa.
Miten tuo joulun kieltäminen teillä ilmenee? Miksi jotkut "syyttävät" teitä joulun kieltämisestä?

"Tämä ei tietenkään Rintalalle sovi, joten solvaaminen jatkunee taas ensi jouluna."

Nyt siis ymmärrät minua tahallasi väärin ja siksi syyttelet.. miten olen muka solvannut?????? Sinähän tässä sanoja suuhuni tunget rli solvaat!

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Miksi ei voisi?
Joulu on mukava juhla, varsinkin lapsille.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Hyvää joulua Jenni ja monia hyviä jouluja jatkossakin.

Suomalaiset eivät ole ulkomaalaisia vastaan lainkaan vihamielisiä, vaan enemmänkin uteliaita. Kokemukseni mukaan kantasuomalaiset toivottavat hyvätapaiset Suomen kultturin ja tavat omaksuneet hyväksyen maahan tervetulleiksi riippumatta siitä, mistä tulija on, millainen on tulijan ihonväri tai kulttuuri. Irkilaiset, afgaanit ja somalit sopivat nähtävästi huonosti pohjoismaiseen yhteiskuntajärjestelmään jo 25 vuoden kokemuksella, mutta tämä ei ilmennä koko maahanmuuton laatua.

Suomaslaiset eivät ole muutamia vajaaälyisiä poikkeuksia lukuunottamatta rasisteja, vaikka tästä keskustelua käydäänkin monin tahoin.

Käyttäjän jennichen1415 kuva
Jenni Chen-Ye

Uteliaisuus on hyvä asia. Ja minä en tarkoittanut että suomalaiset olisivat rasisteja vaan toin kokemukseni esille :)

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Hauskaa että jollakulla on noin ylistävä näkemys suomalaisten suhtautumisesta ulkomaalaisiin. Valitettavasti en voi jakaa käsitystäsi.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Ilman muuta kaikki voivat vietää joulua taustaan ja uskontoon/uskonnottomuuteen katsomatta!

Itse olen ilolla havainnut, että joulusta on tullut pikkuhiljaa yleismaailmallinen eri kansakuntia yhdistävä tapahtuma.

Kuten Marko Grönroos jo vastasikin, niin nykyjoulu on yhdistelmä muinaisia keskitalven juhlia sekä kristillisyyttä. Ja varmasti se kehittyy ja muuttaa muotoaan jatkossakin.

Käyttäjän jennichen1415 kuva
Jenni Chen-Ye

Juuri näin, joulusta on yleismaailmallinen kaupallinen juhla, jossa törsätään ja syödään.

Toni Rintala

Eikös ramadanin päättyminen ole vielä suurempi törsäys- ja syöntijuhla?
Ja ilman törsäämistä moni jäisi työttömäksi.. siksi monia uusia juhlapäiviä on keksitty, että ihmiset kuluttais enemmän.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Maahanmuuttaja ei voi viettää joulua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin tietenkään ei voi. Miksi helvetissä joku on jo viisivuotiaana päättänyt muuttaa Suomeen? Olisi varmaan voinut valita toisin.

Käyttäjän jennichen1415 kuva
Jenni Chen-Ye

Viisi vuotias ei pysty itse päättämään missä maassa asuu ja missä kasvaa. Miksi osoitat vihaa lapsiin?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Kyse on siitä millä tavoin maahanmuuttaja Jouluaan viettää. Suomessa vain suomalainen tapa on sallittua, muut ovat kiellettyjä.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#17

"... Suomessa vain suomalainen tapa on sallittua, muut ovat kiellettyjä." /Jukka Salakari

Onko Sinulla tosiaan tuollainen käsitys meistä suomalaisista? Muuallakin maailmaa nähneenä olen sitä mieltä, että suomalaiset ovat maailman suvaitsevaisinta, ystävällisintä ja avointa kansaa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #29

Olen asunut Suomessa amerikkalaisen perheeni kanssa ja nähnyt sen "suvaitsevuuden ja ystävällisyyden" ihan omin silmin. Suomalaisten mielestä Talvisotaa ei käyty sen vuoksi että Suomessa saisi puhua vierasta kieltä, Suomi kuuluu vain suomalaisille, maassa maan tavalla tai maasta pois.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #36

#36

Ehkä omissa asenteissanne olisi parantamisen varaa? Vanhan sananlaskun mukaan, niin metsä vastaa kuin sinne huutaa...

Amerikka on minun kokemukseni perusteella todellinen orjuuden, rasismin ja muukalaiskammon kotimaa. Amerikan pimeä puoli elää vain siellä paljon syvemmälle haudattuna ihmisten asenteissa. Amerikkalainen rasismi ei ole vain vierauden pelkoa, vaan se on hyvin tarkkaan määritelty ideologia, joka oikeuttaa alempien kansojen riistämisen vapaan pääoman tarpeisiin ja aikoinaan myös orjuuden.

Tiedätkö Sinä, mitä amerikkalaiset ystäväsi todella ajattelevat suomalaisista, vaikka eivät koskaan sitä sinulle suoraan kerro? Sitten, kun olet ulkomaalaisena lapsena käynyt amerikkalaista tai englantilaista hienostokoulua, opit tuntemaan, mitä todellinen rasismi on...

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #37

Tuttu on asenteesi. Olen kuullut kyllästymiseen asti sitä että uhri on aina itse syyllinen. Tappouhkaukset ovat oikeutettuja koska me maahanmuuttajat olemme niin ärsyttäviä.

Ja tuttua on myös USA-vihasi ja harhaiset käsityksesi. Juuri noista asenteista johtuu ettei Suomessa suvaita amerikkalaisia, ei ihmisiä eikä tapoja.

Tyttäreni kävi pitkään kallista koulua, puolisuomalaisena, eikä koskaan kohdannut mitään negatiivista ennen Suomeen muuttamistamme. Suomalaisissa opettajissakin on samat asenteet amerikkalaisia kohtaan kuin sinulla.

Mutta, kukin tavallaan. Suomessa nyt vain ollaan kovin suvaitsemattomia muita kohtaan.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #38

#38

Olen pahoillani perheenne puolesta, ainakin mikäli olette joutuneet kokemaan syrjintää "amerikkalaisuutenne" vuoksi. Itse en Suomeen palattuani kokenut koulussa mitään vastaavaa, korkeintaan pientä naureskelua aksenttini ja "liian täydellisesti" puhutun kirjakielen vuoksi. En edes osannut puhua suomea murteellisesti, niin kuin ikätoverini.

PS. Näissä keskusteluissa ei kannata tehdä liikaa täysin hatusta vedettyjä olettamuksia, tälläkin hetkellä puolet työtovereistani on ulkomaalaisia :)

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #39

Turha pahoitella... meidän kokemuksemme on varmaan yksilöllinen eikä mitenkään laajennettavissa koskemaan kaikkia maahanmuuttajia, onneksi!

Oma lapseni koki Suomessa liian paljon syrjintää oman amerikkalaisuutensa vuoksi ja se varmastikin muodostaa osan omasta käsityksestäni mitä Suomessa nykyään ulkomaalaisista ajatellaan. Vaikkapa sitten joku muu kokisi vähemmän kovia.

Hatusta vedetyistä olettamuksista en tiedä mitään. Itse olin Suomessa kansainvälisen yrityksen palveluksessa ja tietenkin sen työympäristö on erilainen kuin muu Suomi. Jotenkin kai toivoisi että suomalaiset voisivat sietää ulkomaalaisia paremmin kuin nykyisin. Käytin itse päivittäin sitä Suomessa vihattua englantia työkielenä.

Mutta nuo alussa listaamani hokemat ovat ihan todellisia ja sellaisia joita perheemme kohtasi. Jos Suomessa ei suvaita vieraan kielen puhumista, edes työyhteisössä, ollaan hakoteillä. Kansainvälistä kanssakäyntiä on nykyisin vaikea välttää, edes Suomessa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #39

Turha pahoitella... meidän kokemuksemme on varmaan yksilöllinen eikä mitenkään laajennettavissa koskemaan kaikkia maahanmuuttajia, onneksi!

Oma lapseni koki Suomessa liian paljon syrjintää oman amerikkalaisuutensa vuoksi ja se varmastikin muodostaa osan omasta käsityksestäni mitä Suomessa nykyään ulkomaalaisista ajatellaan. Vaikkapa sitten joku muu kokisi vähemmän kovia.

Hatusta vedetyistä olettamuksista en tiedä mitään. Itse olin Suomessa kansainvälisen yrityksen palveluksessa ja tietenkin sen työympäristö on erilainen kuin muu Suomi. Jotenkin kai toivoisi että suomalaiset voisivat sietää ulkomaalaisia paremmin kuin nykyisin. Käytin itse päivittäin sitä Suomessa vihattua englantia työkielenä.

Mutta nuo alussa listaamani hokemat ovat ihan todellisia ja sellaisia joita perheemme kohtasi. Jos Suomessa ei suvaita vieraan kielen puhumista, edes työyhteisössä, ollaan hakoteillä. Kansainvälistä kanssakäyntiä on nykyisin vaikea välttää, edes Suomessa.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #41

#41

Ymmärrän. Kiitän keskustelusta ja toivotan Sinulle ja perheellesi Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #42

Kiitos samoin. Rauhallista Joulun aikaa ja parempaa Uutta Vuotta myös sinulle perheinesi.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #42

Kiitos samoin. Rauhallista Joulun aikaa ja parempaa Uutta Vuotta myös sinulle perheinesi.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #38

"Juuri noista asenteista johtuu ettei Suomessa suvaita amerikkalaisia, ei ihmisiä eikä tapoja."

Suomessahan on paljon Amerikkaa (ja Natoa) ihannoivia. Missä maassa amerikkalaisia suvaitaan meidän suvaitsemistamme enemmän?

Amerikka on hyökännyt kymmeniin maihin. Niissä maissa varmasti suvaitaan Amerikkaa vähiten.

Suomi on yksi maailman suvaitsevaisimmista maista :)

Käyttäjän jennichen1415 kuva
Jenni Chen-Ye

Oletko tosissasi? perustele väitteesi.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

En tiedä mikä on oma kokemuksesi mutta kun olen seurannut suomalaista mediaa, ei mene päivääkään ettei omaani, amerikkalaista perinteistä Joulua jotenkin haukuttaisi. Amerikkalaisuus on lähes kirosana ja pukinkin pitäisi olla kotoisin Suomesta. Itselleni juuri nuo Macyn jouluparaatit, lahjojen jako Joulupäivänä, mistelinoksat, okra, kalkkuna, black Friday, jouluelokuvat ovat juuri sellaista Joulua joka omalle perheelleni tuo sen oikean tunnelman. Amerikkalaisen perinteen paheksuminen on Suomessa oikein kansanhuvi.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Blogisti on aivan väärässä porukassa. Meidän perinsuomalaisten "maallaa suvien" ihmisten joukossa, kukaan ei suhtaudu noi epäluuloisesti kun toit asian esille.

Toivon kaikesta sydämmesatä, ettei sinua ole manipuolitu vastustamaan meitä juntteja.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ehkä tiedätkin, että Suomessa melko yleisesti "kiinalaisesti" tarkoittaa yksioikoisen vastakohtaa. Liekö taustalla kirjainmerkkien monimutkaisuus? Niin ehkäpä uteliaille voit vastata, että vietät joulua ihan kiinalaisesti?

Hyvää Joulua itse kullekin!

Käyttäjän jennichen1415 kuva
Jenni Chen-Ye

Tiedoksi että "joulu" kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Suomalaisessa kieliopissa juhla- ja merkkipäivien nimet aloitetaan pienellä kirjaimella. Tämä opetettiin peruskoulussa.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Tiedoksi, että Suomen perustuslaki (2 luku, 7 §) takaa oikeuden kirjoittaa sanan JOULU parhaaksi katsomallaan tavalla.

Käyttäjän jennichen1415 kuva
Jenni Chen-Ye Vastaus kommenttiin #30

Voit tehdä minusta rikosilmoituksen. Katsotaan mitä mitä poliisi sanoo. Saako opettajatkaan koulussa enää opettaa kielioppia, kun sen kertominen rajoittaa toisen oikeutta ilmaista itseään vapaasti. Huom. en rajoittanut kenenkään kirjoittaisen oikeutta vaan kerroin oman mielipiteen. Suomesssa ja Euroopassa on sananvapaus. Yritätkö rajoittaa minun sananvapautta?

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen Vastaus kommenttiin #32

Ilmaisit oman mielipiteesi ja minä omani.

Huom. en pyrkinyt rajoittamaan kenenkään oikeutta kirjoittaa, vaan kerroin oman mielipiteeni. Suomesssa ja Euroopassa on sananvapaus. Yritätkö rajoittaa minun sananvapauttani?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Suomalainen joulutapa on vastata toivotukseen esimerkiksi: "Kiitos samoin". Käyttämäsi kokoomuslainen tapa voi pilata vanhuksen jouluilon.

Käyttäjän jennichen1415 kuva
Jenni Chen-Ye Vastaus kommenttiin #31

Pitäisikö minunkin loukkaantua kun sanot minun ajattelevan kiinalaisesti? Loukkaannut aika nopeasti. Mitä sinulle enää ulkastaa sanoa.

Toimituksen poiminnat